HTML

Online nyelvoktatás

Beck Hajnalka vagyok, a Lingvico egyik K+F kulcsembere.
A kutatás-fejlesztéshez elindítottam egy online nyelviskolát, a Lingvico Labort, ahol mindenfélét kipróbálok. A blogban ezekről a próbálkozásokról, pozitív és negatív tapasztalatokról írok.

Blogajánló

Blended learning az elméletben és a gyakorlatban, avagy mi ez, mire jó, hogyan csinálják mások, tanári és üzleti szemmel. Tovább a blogra >>

Az online nyelvoktatás és a blog támogatója:

Hirdetés

Hirdessen az interneten 20 Ft-tól!
Jelenjen meg mindazoknak, akik a neten az Ön termékét vagy szolgáltatását keresik, már 20 Ft/kattintás-i áron.

Címkék

ajánlatadás (1) anagramma generátor (1) árazás (1) autentikus anyagok (1) bbc (1) beszédkészség (1) betegség (1) blended learning (2) blogajánló (1) cebit (4) chat (2) copyright (1) dakota bölcsesség (1) deutsche welle (1) diploma (1) elhelyezkedési esély (1) email (1) e learning (1) e learning törzsasztal (1) e tanár (1) frankfurt airport (1) germanisztika (1) gyakorló feladatok (2) hallás utáni értés (4) hanganyag (2) hangos könyv (1) hangos magyarázat (1) hirdetés (2) iik düsseldorf (1) ingyenes anyagok (3) ingyenes szolgáltatás (1) interaktív tábla (1) interjú (2) internetes csapdák (2) internetes eszközök (9) internethasználat (1) internet mint tudástár (1) írás készség (2) jetzt.de (3) karácsonyi (1) képkeresők (1) képregény (1) képszerkesztők (2) keresztrejtvény (2) készség (1) készségfejlesztés (5) kirúgott nyelvtanár (1) kommunikációs eszközök (4) kontextusmotivált nyelvoktatas (1) kontextusmotivalt nyelvoktatas (1) learntec (11) lectra (1) lingvico (1) lingvico hirek (2) lingvico labor (7) linkgyűjtemény (2) live online nyelvoktatás (15) live online nyelvtanulás (2) marketing (1) mintafeladat (1) módszertan (3) németország (3) német nyelv (1) netwiewer akademie (1) nyelvoktató cd rom (1) nyelvtanítás videóval (2) nyelvtani magyarázatok (2) nyílt óra (3) olvasási (1) olvasott szöveg értése (3) online nyelvoktatás (6) online nyelvoktatas (1) online nyelvoktató rendszer (2) online olvasónapló (1) online tutoring journal (1) óradíj (1) paint képszerkesztő (1) pediaphon (2) podcast (1) programajánló (2) rádióműsor (1) rajzolótábla (1) raptivity (1) second life (1) sketchast (1) skype (1) szakcikk (1) személyes oktatás (1) szemléltetés (5) szógyakorlás (1) tananyagkészítés (1) tananyag megosztas (1) tananyag megosztás (1) tanítványszerzés (5) tanulótípus teszt (2) távoktatás (1) távoktatási anyagok (2) technika (1) telefonkonferencia (1) teletutor (3) üdvözlet (1) uj szolgaltatas (2) uni göttingen (1) vatera (1) videó (2) virtuális osztályterem (3) virtuális tábla (2) virtuális világ (1) volkshochschule (1) volkshoschschule (1) weblog (1) weboldalajánló (3) wikinews (1) wikipedia (2)

Linkblog

Karácsony, Karácsony

2007.12.17. 20:26 :: BHajnal

Mintafeladatok a kontextusmotivált nyelvoktatáshoz

Az előző bejegyzésemben a Lingvico új szolgáltatását, a kontextusmotivált nyelvoktatás mutattam be nektek. Hogy kicsit érthetőbb legyen, mi is ez egészen pontosan, készítettem nektek a demóba egy rövid kontextusmotivált  leckesort.

A leckesorban két olvasott szövegértést és két hallás utáni értést tréningező feladat található. A szint alapvetően haladó. A feladatokat egyetlen dolog foglalja össze – a téma, ami ebben az esetben, a közelgő ünnepek örömére, a Karácsony.

Az első feladat egy karácsonyi receptleírás bekezdéseinek megfelelő sorrendbe állítása. Ha szeretnénk, akkor erre az egy feladatra is fel lehet építeni az egész órát. Lehet beszélgetni az ételekről, a magyarországi étkezési szokásokról, a magyarországi karácsonyi étkezési szokásokról, majd érdemes fokozatosan áttérni a német karácsonyi szokásokra és ezekről beszélgetni, míg eljutunk a karácsonyi libáig. A recept szavait is meg lehet beszélni, egyszerű mondatokban gyakorolni, egyes érdekes kifejezéseket is feljegyezhet tanulónk. Ezután megoldja a feladatot, kiértékelteti, mi pedig megnézzük, és megbeszéljük az esetleges hibákat. Házi feladatnak többféle feladat is adható. Kerestethetünk tanítványunkkal egyéb karácsonyi recepteket a neten, de megkérhetjük arra is, hogy írja le a kedvenc karácsonyi étele receptjét – attól függően, hogy tanulónk nyevtudása a haladó szinten belül hol áll.

A második feladat az, hogy ismert vagy kevésbé ismert német karácsonyi dalok címeit kell odarendelni a megfelelő leíráshoz. Erre a feladatra is építhető óra, hasonlóan az fent leírtakhoz. Vállalkozókedvű kollégák még az éneket is megtaníthatják tanítványukkal! (bevallom őszintén, én ezt még nem csináltam).

A harmadik és a negyedik feladat egy-egy hangzóanyanghoz kapcsolódik, bár az elsőben inkább a képeken és a szókincsen van a hangsúly. Ezt a videót ráhangolásnak, vagy az óra végén levezetésnek is bevethetjük, mivel nem annyira komoly, inkább szórakoztató.

A Düsseldorfi Rádió karácsonyi krimije tanítványunknak kellemes szórakozást ígér. Számtalan módon fel lehet dolgozni. Úgy is, mint én tettem, de úgy is, hogy igaz-hamis kérdésekre kell válaszolni, az egyes szereplőkről véleményt lehet mondatni, vagy egy saját befejezés (saját következő fejezetet) lehet íratni. A lényeg, ahogy a bejegyzés elején is írtam, a témára épített nyelvi készségfejlesztés. Kontextusmotivált nyelvoktatáskor ez a választott téma az órákat több napon vagy héten keresztül is kíséri.

 

 

 

3 komment

Címkék: kontextusmotivalt nyelvoktatas

A bejegyzés trackback címe:

https://onlinenyelvoktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr41267422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mónika 2007.12.17. 22:36:33

Nagyon tetszenek a feladatok!:)
Hogyan tudtad betenni a Düsseldorfi Rádió karácsonyi krimijénél a hangfájlt? Blognál én is tudok ilyet készíteni, de itt még nem...;)

Hajnal 2007.12.17. 22:46:05

Örülök, hogy tetszik!

Az oldalról le lehetett menteni (meg van adva forrásként az URL, hogy ne legyen gond, ott megtalálod az összes folytatást.

Aztán feltöltöttem a Lingvicoba a gépemről, aztán befűztem a médiafájl befűzéssel. :)

Mónika 2007.12.18. 17:05:07

OK:) Köszi! :)Majd én is kipróbálom;)
süti beállítások módosítása