HTML

Online nyelvoktatás

Beck Hajnalka vagyok, a Lingvico egyik K+F kulcsembere.
A kutatás-fejlesztéshez elindítottam egy online nyelviskolát, a Lingvico Labort, ahol mindenfélét kipróbálok. A blogban ezekről a próbálkozásokról, pozitív és negatív tapasztalatokról írok.

Blogajánló

Blended learning az elméletben és a gyakorlatban, avagy mi ez, mire jó, hogyan csinálják mások, tanári és üzleti szemmel. Tovább a blogra >>

Az online nyelvoktatás és a blog támogatója:

Hirdetés

Hirdessen az interneten 20 Ft-tól!
Jelenjen meg mindazoknak, akik a neten az Ön termékét vagy szolgáltatását keresik, már 20 Ft/kattintás-i áron.

Címkék

ajánlatadás (1) anagramma generátor (1) árazás (1) autentikus anyagok (1) bbc (1) beszédkészség (1) betegség (1) blended learning (2) blogajánló (1) cebit (4) chat (2) copyright (1) dakota bölcsesség (1) deutsche welle (1) diploma (1) elhelyezkedési esély (1) email (1) e learning (1) e learning törzsasztal (1) e tanár (1) frankfurt airport (1) germanisztika (1) gyakorló feladatok (2) hallás utáni értés (4) hanganyag (2) hangos könyv (1) hangos magyarázat (1) hirdetés (2) iik düsseldorf (1) ingyenes anyagok (3) ingyenes szolgáltatás (1) interaktív tábla (1) interjú (2) internetes csapdák (2) internetes eszközök (9) internethasználat (1) internet mint tudástár (1) írás készség (2) jetzt.de (3) karácsonyi (1) képkeresők (1) képregény (1) képszerkesztők (2) keresztrejtvény (2) készség (1) készségfejlesztés (5) kirúgott nyelvtanár (1) kommunikációs eszközök (4) kontextusmotivált nyelvoktatas (1) kontextusmotivalt nyelvoktatas (1) learntec (11) lectra (1) lingvico (1) lingvico hirek (2) lingvico labor (7) linkgyűjtemény (2) live online nyelvoktatás (15) live online nyelvtanulás (2) marketing (1) mintafeladat (1) módszertan (3) németország (3) német nyelv (1) netwiewer akademie (1) nyelvoktató cd rom (1) nyelvtanítás videóval (2) nyelvtani magyarázatok (2) nyílt óra (3) olvasási (1) olvasott szöveg értése (3) online nyelvoktatás (6) online nyelvoktatas (1) online nyelvoktató rendszer (2) online olvasónapló (1) online tutoring journal (1) óradíj (1) paint képszerkesztő (1) pediaphon (2) podcast (1) programajánló (2) rádióműsor (1) rajzolótábla (1) raptivity (1) second life (1) sketchast (1) skype (1) szakcikk (1) személyes oktatás (1) szemléltetés (5) szógyakorlás (1) tananyagkészítés (1) tananyag megosztás (1) tananyag megosztas (1) tanítványszerzés (5) tanulótípus teszt (2) távoktatás (1) távoktatási anyagok (2) technika (1) telefonkonferencia (1) teletutor (3) üdvözlet (1) uj szolgaltatas (2) uni göttingen (1) vatera (1) videó (2) virtuális osztályterem (3) virtuális tábla (2) virtuális világ (1) volkshochschule (1) volkshoschschule (1) weblog (1) weboldalajánló (3) wikinews (1) wikipedia (2)

Linkblog

Internetes "csapdák"

2008.01.18. 07:17 :: BHajnal

Sokan vannak ma Magyarországon, akik külföldön, pl. Németországban keresnek munkát. Gyakran teszik ezt megfelelő nyelvtudás nélkül, ami nem csak azért hátrányos, mert – mondjuk meg őszintén – az esélyük arra, hogy némettudás hiányában találjanak is valamit kb. a nullával egyenlő, hanem azért is, mert álláshirdetéseket böngészve könnyen eshetnek csalóknak áldozatul.


 

Én azt hiszem elég  jól beszélek németül, de belefutottam egy ilyen csapdába.... Ezért szólok!

A nevezett weboldal a berufe-welt.de. Nagyon bizalomgerjesztően néz ki, csupa klassz cím (állásbörze, hirdetések, cégalapítási tanácsok stb.), szimpatikus, visszafogott grafika – még én se gondoltam semmi rosszra, pedig nem vagyok zöldfülű a netezésben. Hogy mégis mikor kellett volna a riasztóknak az agyamban bekapcsolni? Akkor, amikor semmiféle tartalomhoz nem férhettem hozzá regisztráció nélkül. De nem kapcsoltak be a riasztók és szépen regisztráltam magam. Még az AGB-t is elolvastam, legalábbis átfutottam. Aztán ráklikkeltem a Jelentkezés gombra. Aztán láttam, hogy hoppá, ez fizetős – és nem klikkeltem tovább. Nem kaptam regisztrációs emailt, se aktiváló kódot. Jött a Karácsony, el is felejtettem.

Egészen hétfőig....Akkor jött ugyanis a fizetési felszólítás. „Köszönjük, hogy... és örülünk, hogy...és utaljon át 59,90 eurot a megadott számlaszámra!” A szöveg alatt egy URL, és a megjegyzés: „Ismételten megküldjük az adatbázisunkban lévő adatait.” Miii??? – gondoltam. Na, ezt megnézem, és katt a linkre. Aha! Hiba volt. Megnyílt ugyanis egy oldal a következő szöveggel: „Köszönjük, hogy aktiválta a regisztrációját, íme a hozzáférési adatai”.

A fejem először vörös lett, aztán lila, aztán felhívtam őket telefonon. Többször is. 14 centért percenként. (naná, hogy két-három percig tartott csak a kapcsolás!) Habzóra vitatkoztam a számat és rekedtre ordítottam a torkomat, de hiába. Az ügyintéző se volt semmi, nem hagyta magát. „Maga elküldte az adatait, regisztráltuk, nem hívta vissza regisztrációját, fizessen”. Hogy is hívtam volna vissza a regemet, amikor megerősítő emil hiányában azt se tudtam, sikerült-e, vagy sem?!

Fizetés helyett a következő lépésem a neten böngészés volt, és nem is hiába. Kiderült, hogy a cég éppen decemberben vesztett pert egy német felhasználó-érdekvédelmi szervezettel szemben. És amúgy is ismert „csapat”, vannak néhányan, akiket átvertek. És a többség persze fizetett. Én nem fogok! Egyelőre.

15 komment

Címkék: internetes csapdák

A bejegyzés trackback címe:

https://onlinenyelvoktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr36301744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

c4ine 2008.01.18. 14:36:37

Ez mondjuk kemény... Én olvasás előtt gondoltam, hogy tuti valami láma módon nézted be a dolgot, de ezt valszeg énis beszoptam volna.
Az már egy másik kérdés, hogy mekkora jogalappal tarthatnak ők igényt a pénzre, és persze hogyan szankcionálnak ha nem fizet az ember. A tippem az, hogy sehogy, szóval innentől kb. csak kellemetlen, hogy átvágják az embert.

Szájmon 2008.01.18. 15:08:56

Nem a kötekedés az elsődleges célom, és nem is írnék, ha nem épp egy nyelvtanár blogján látom, de engem borzalmasan zavar az "egyenlőre" használata az "egyelőre" helyett!

Akos 2008.01.18. 15:21:00

HAsonló pl. a lebesprognose.de/.com
Ezek egyértelmüen átverésre tervezett honlapok. A következöt kell tenni: Írni egy faxot, e-mailt, levelet, hogy a cég a német törvényeknek nem megfelelöen nem tette egyértelmüen nyilvánvalóvá, hogy itt egy fizetös szolgáltatásról van szó illetve ezt nem - JÓL LÀTHATÓAN - tette. Ezért, mivel nem óhajtottad ezt a szolgáltatást igénybe venni, ezért visszamondod a szerzödést.
Velem is játszották egyszer. A német fogyasztóvédelem honlapján éppen ezek miatt van egy mintalevél, ahol be van hivatkozva a német szabályozás. Persze a cég (rablóbanda) erre köpni fog és elkezd behajtással, meg bírósággal, meg adóslistázással fenyegetözni. A lényeg, le se kell köpni öket, kukába a dolgaikkal. Amíg nem hoznak behívót bírósági tárgyalásra, addig nem kell vele foglalkozni. A német fogyasztóvédelem szerint a több ezernyi panasz egyike sem végzödött bíróságon, mert minden német bíró lecsukatná a céget, ezért fenyegetöznek pár hónapig emelik a tétet 300 Eu-ig, aztán ha nem fizet a delikvens hagyják.
A végén már köynörögtem nekik, hogy pereljenek be illetve kilátásba helyeztem, hogy én perelek zaklatásért és illetéktelen adatkezelésért. Már egy éve kussolnak azóta...

Jack__Bauer 2008.01.18. 18:30:29

Hmmm... szerintem viszonylag jól láthatóan, a Jetzt anmelden! gomb alatt félkövérrel szedve, illetve az AGB "Pflichten des Nutzers" első bekezdésében is le van írva az 59,95 euro.

Mondjuk az látszik, hogy a lehúzásra mennek rá, mert az áron kívül le van írva, hogy az IP címed is eltárolják, szóval, ha rossz adatokat adnál meg, de otthonról, akkor igyekezni fognak bevasalni a lét...

Ja és a kedvencem: echte német főnökasszony - Katarína Dovcová, aki Angliában székel... :)

puncipöcögtető 2008.01.19. 04:48:05

akkor irány regelni az ellenségeinket
szopatás rulez!

BHajnal · http://www.onlinenyelvoktatas.blog.hu 2008.01.19. 09:12:18

Köszi a hozzászólásokat! Az említett oldalt sokan benézték, nem én vagyok az egyetlen. Ügyesen megcsinálták a csapdát.

Igen, Robbie, jól érzed! Ez az oldal alkalmas arra, hogy kicsessz ellenségeiddel. Már ebből látszik, hogy valami nem stimmel...

Jack, az oldal akkor, amikor én regeltem másként nézett ki, legalábbis a jelentkezés része. Ezt persze bizonyítani nem tudom.

Akos, köszi a tippeket! Pontosan azt szándékozom tenni, amit írtál!

Gyuri 2008.01.19. 11:30:58

Igazibol en nem torodtem volna vele, mert a regisztracional nem kell kartyaszamot megadni, beterhelni nem tudjak, az ember meg ugyse adja meg az igazi cimet.

az ombi 2008.01.21. 00:20:48

Igazságosabb világot!

Kötelet nekik!

2008.01.21. 08:36:53

Megadtad a lakcímed egy regisztrációhoz??????

riel · http://amatorfutoleszek.blog.hu/ 2008.01.22. 20:04:40

Interneten akkor fizetsz, ha megadtad a bankkártyád adatait, de azt meg nem tetted. (ugye?)
Akkor meg minek izgulni?
A lakcímmel sem tudnak mit kezdeni, elég ha a berettenthetőek átutalják a pénzt, verőembereket 60 euróért nem küldenek ide Németo.-ból :-))
Szóval szerintem intézd el magadban annyival, hogy bepróbálkoztak és nem nyertek...

Angelique 2008.02.02. 20:43:12

Sajnos én is pórul jártam. A teljesség kedvéért én is diplomás német nyelvtanár vagyok. Egy éve márciusban kezdtem keresgélni neten mivel tehetném éredekesebbé az óráimat. Így jutottam el a Verlag für Deutsch Wirtschaft AG hez. Illetve a "Erfolgreich lehren und lernen mit neuen Medien" nevű kiadóhoz. Érdekes volt, amit írtak.T.i. a számítógép és internet használata a nyelvoktatásban. Reneteg jót igértek. Többek közt, hogy 30 napig ingyen kapok információt tartalmazó anyagot a témával kapcsolatban. Hát megadtam a mailcímemet és én hülye a levélcímemet is. Bár ne tettem volna! Áprilistól havi rendszerességgel küldözgettek POSTÁN hírlevelet illetve küldtem egy katalógust hogy rendeljem meg a nagyszerű szoftverüket. Az persze a kisebb betűs részen volt, hogy 30 nap után a dolog fizetős lesz. Szóval jöttek a katalógusok -köztünk legyen szólva elég igénytelen és semmitmondó ajánlatokkal-egészen szeptemberig. Majd hoppá jött egy csekk fizessek 80 eurót. Most már behajtóirodánál van az ügyem. Most 136,20 EUR-t kérenek. Ja persze a küldemények nem ajánlattam lettek feladva, mintahogy a behajtóiroda sem ajánlott levelet küldött. Fenygetőznek perrel meg minden. Azt már nem tudom, hogy bizonyítják, hogy átvettem a cukkokat. Ja levelet én is írtam, még májusban de válaszra sem méltatttak. Most egy jogi tanácsadóval is megnézetem a dolgot. De fizetni ne áll módomba. Summa summarum:SOHA NE ADD MEG AZ ADATAIADT sehol!

yomax 2008.02.16. 15:40:31

Most komolyan. Ki az aki neten néz munkát? Na a lényeg nem is ez. Ezt most hagyjuk. Azt mondod,idézem "...még én se gondoltam semmi rosszra, pedig nem vagyok zöldfülű a netezésben." Nem vagy zöldfülű? De mindenféle linkeket nyitogatsz meg amit mail-be kapsz? Nekem van pl. filter mail progimban és HA esetleg a szűrőn át is megy a mail,ha nem ismerem a feladót,vagy valami idióta szöveg van a tárgy részben,azonnal törlöm,nem pedig nyitogatok meg mindenféle linkeket. Én az esetek nagy részében ha regisztrálok valahova,akkor CSAK olyan oldalra amit tudom hogy nem ilyen és CSAK a mail címem az,ami valódi (esetleges jelszó miatt) pl. névnek mindig kitalálok valami amerikai/japán nevet. Nem nehéz. Címnek (ha kérné) úgyszintén kitalálok valamit és nincsenek ilyen gondjaim,hogy 50-70-100 dollárokat akarnak velem kifizettetni.

Szip 2008.02.17. 00:02:05

yomax: pl. én netn találtam munkát. Igaz, hogy csak au pair munkát, de inkább a neten kerestem családot, minthogy a közvetítőknek fizessek több 10 ezer Ft-ot. Halkan megjegyzem, hogy nem is kérhetnének pénzt.
süti beállítások módosítása