HTML

Online nyelvoktatás

Beck Hajnalka vagyok, a Lingvico egyik K+F kulcsembere.
A kutatás-fejlesztéshez elindítottam egy online nyelviskolát, a Lingvico Labort, ahol mindenfélét kipróbálok. A blogban ezekről a próbálkozásokról, pozitív és negatív tapasztalatokról írok.

Blogajánló

Blended learning az elméletben és a gyakorlatban, avagy mi ez, mire jó, hogyan csinálják mások, tanári és üzleti szemmel. Tovább a blogra >>

Az online nyelvoktatás és a blog támogatója:

Hirdetés

Hirdessen az interneten 20 Ft-tól!
Jelenjen meg mindazoknak, akik a neten az Ön termékét vagy szolgáltatását keresik, már 20 Ft/kattintás-i áron.

Címkék

ajánlatadás (1) anagramma generátor (1) árazás (1) autentikus anyagok (1) bbc (1) beszédkészség (1) betegség (1) blended learning (2) blogajánló (1) cebit (4) chat (2) copyright (1) dakota bölcsesség (1) deutsche welle (1) diploma (1) elhelyezkedési esély (1) email (1) e learning (1) e learning törzsasztal (1) e tanár (1) frankfurt airport (1) germanisztika (1) gyakorló feladatok (2) hallás utáni értés (4) hanganyag (2) hangos könyv (1) hangos magyarázat (1) hirdetés (2) iik düsseldorf (1) ingyenes anyagok (3) ingyenes szolgáltatás (1) interaktív tábla (1) interjú (2) internetes csapdák (2) internetes eszközök (9) internethasználat (1) internet mint tudástár (1) írás készség (2) jetzt.de (3) karácsonyi (1) képkeresők (1) képregény (1) képszerkesztők (2) keresztrejtvény (2) készség (1) készségfejlesztés (5) kirúgott nyelvtanár (1) kommunikációs eszközök (4) kontextusmotivált nyelvoktatas (1) kontextusmotivalt nyelvoktatas (1) learntec (11) lectra (1) lingvico (1) lingvico hirek (2) lingvico labor (7) linkgyűjtemény (2) live online nyelvoktatás (15) live online nyelvtanulás (2) marketing (1) mintafeladat (1) módszertan (3) németország (3) német nyelv (1) netwiewer akademie (1) nyelvoktató cd rom (1) nyelvtanítás videóval (2) nyelvtani magyarázatok (2) nyílt óra (3) olvasási (1) olvasott szöveg értése (3) online nyelvoktatás (6) online nyelvoktatas (1) online nyelvoktató rendszer (2) online olvasónapló (1) online tutoring journal (1) óradíj (1) paint képszerkesztő (1) pediaphon (2) podcast (1) programajánló (2) rádióműsor (1) rajzolótábla (1) raptivity (1) second life (1) sketchast (1) skype (1) szakcikk (1) személyes oktatás (1) szemléltetés (5) szógyakorlás (1) tananyagkészítés (1) tananyag megosztás (1) tananyag megosztas (1) tanítványszerzés (5) tanulótípus teszt (2) távoktatás (1) távoktatási anyagok (2) technika (1) telefonkonferencia (1) teletutor (3) üdvözlet (1) uj szolgaltatas (2) uni göttingen (1) vatera (1) videó (2) virtuális osztályterem (3) virtuális tábla (2) virtuális világ (1) volkshochschule (1) volkshoschschule (1) weblog (1) weboldalajánló (3) wikinews (1) wikipedia (2)

Linkblog

Nyelvoktató rendszer vs. egyszerű skype-os óra - 1

2009.02.26. 19:08 :: BHajnal

Az utóbbi időben sokat hallok arról, hogy Mo-on egyre inkább terjed a skype-on keresztüli live-online nyelvoktatás, ami nagyon örvendetes dolog. Ugyanakkor azonban úgy gondolom, hogy a téma megér egy blogbejegyzést. Hogy miért? Azért, mert véleményem szerint a skype-os óra nem helyettesíti a komplex nyelvoktató rendszereket és a virtuális tábla különböző formáit sem.

Első lépésként érdemes átgondolni, mit tud a skype. Lehet beszélni a segítségével, szövegeket írni a kommunikációs ablakba és linkeket is lehet küldeni. Képeket mutatni, hanganyagot lejátszani már nem lehet, így a tanár kizárólag a közös tankönyvre van utalva, ami az órai munkát illeti. A házi feladatok ellenőrzése elsősorban szóban vagy emailen elküldött feladatmegoldások formájában történhet, ami – akkor, ha az embernek sok online tanítványa van – kissé nehézkes megoldás.

Ezen túl a tanuló nem tud úgy gyakorolni, hogy a tanár ellenőrizhesse, nyomon követhesse és optimalizálhassa a gyakorlását - ami technikailag egy nyelvoktató rendszerben minden gond nélkül lehetséges – és kiegészítő feladatokat sem tud készíteni az órákra, csak úgy, hogy wordbe begépeli őket, majd elküldi emailben, ami megint nehézkes egy kicsit.

A skype-hoz hasonló hátrányokkal rendelkeznek a virtuális osztálytermek is. A jelenléti szinkron óra megtartására kiválóan alkalmasak, de nem támogatják az aszinkron tanulói munkát.

Hogy hogyan és miképpen teszi ezt egy nyelvoktató rendszer, arról a következő bejegyzésben írok majd.


 

6 komment

Címkék: live online nyelvoktatás live online nyelvtanulás online nyelvoktató rendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://onlinenyelvoktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr29968228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

civa 2011.08.12. 13:20:53

Én közel egy éve tanítok skype-on és semmi probléma nincsen. Csak akkor, amikor globális módon a skype összeomlik. Az, hogy a feladatok közvetítése és javítása nehézkes, az meglehet, de én veszem a fáradságot, hogy ugyanúgy felkészüljek az órákra, mint a tanítványok. Akár így, akár úgy. Sosem lennék rutintanár, attól hal meg a szakma. És nyelvkönyvet sem használunk, mert mindenkinek más igénye van, másra és más szinten akarja használni a nyelvet. Én a nyelvet oktatom, nem a könyvet. Az oktatás egésze akkor nem működik, amikor nincs összhang a tanuló és a tanár között, egyáltalán nem attól függ, ki, hogyan oktat, vagy tanul. A tanulók kifejezetten szeretik, hogy otthon lehetnek, nem kell rohangálni, utazni, hülye könyveket venni, drága pénzért munkafüzetekkel együtt. Én franciát oktatok és eddig nem találkoztam épkézláb könyvvel, ami mindenki számára alkalmas lenne. Vagy nyelvtani magyarázat, vagy feladat, vagy szóanyag hiányzik belőle, mindig ki kell egészíteni, mert hol ebben, hol abban kevés. Lehet szkennelni is, az ugyanaz, mint élőben a fénymásolat. Online módon legalább nincsenek papírhegyek, sokkal könnyebben lehet rendszerezni a fájlokat.
Egyszóval, én rájuk figyelek és az igényeikre, és ez sokkal többet számít, mint bármi más. Én velük együtt tanulok, és örülök, hogy így teszek, mert nem fásulok bele.

civa 2011.08.12. 13:23:00

Még valami, hanganyagot is remekül lehet gyártani! Minden óra után szánok még 10 percet arra, hogy az elhangzottakat felmondjam, így mp3-on cipelhetik magukkal, és hallgathatják a csilingelő hangom! :)

Anastasia- · http://www.myenglishteacher.eu/hu/ 2011.10.09. 22:32:01

Kedves Hajnal! Örülök, hogy rátaláltam a blogjaira. Valami olyasmiről ír itt, amiről elég kevesen. Kérem, folytassa!

Várom a következő bejegyzését!

Telegerman 2012.09.21. 12:53:53

@Civa: A nyelvoktato rendszerek pontosan azt a munkat könnyitik meg, amit a live-online nyelvoktatas soran vegezni kell. Scanneles es javitgatas helyett az ember a feladatokat interaktiv formaban kesziti elö es a rendszer automatikusan javitja azokat. A tanar mar az oran azonnal visszajelzest kap arrol, hogy a tanulo hogyan dolgozott - idöveszteseg nelkül. Nem csak a fajlokat lehet könnyen rendszerezni, hanem a feladatokat is.

A virtualis tablak a magyarazatot könnyitik meg. A tanar egyszerübben tud magyarazni, a tanulo pedig könnyebben követi.

En 2005 ota tanitok online, különbözö rendszerekkel, a Skype ezek között nagyon szereny helyet foglal el, ami a funkciokat illeti, bar az utobbi idöben javult.

sylv 2014.07.31. 15:40:31

Ma már tényleg annyi lehetőség van nyelveket tanulni! Nem is értem, miért nem használják ki az emberek! Nem csak a nyelviskolák ajánlanak kedvezőbbnél kedvezőbb ajánlatokat, hanem az internet is, és az okostelefonok elterjedésével már <a href=" http://www.viragnyelven.hu/click4skill---a-mobil-nyelvtanar" target="_blank">mobil applikáción </a>is tanulhatunk nyelvet.

tanarbazis 2015.09.16. 18:50:48

Sziasztok!

Az online (skype-on) tanító magántanárok adatbázisa! www.onlinetanarbazis.hu, www.skypetanarbazis.hu

Keress tanárt vagy jelentkezz Te is tanárnak! Kérünk oszd meg, mert másnak is szüksége lehet rá!

Like: www.facebook.com/tanarbazis
süti beállítások módosítása