HTML

Online nyelvoktatás

Beck Hajnalka vagyok, a Lingvico egyik K+F kulcsembere.
A kutatás-fejlesztéshez elindítottam egy online nyelviskolát, a Lingvico Labort, ahol mindenfélét kipróbálok. A blogban ezekről a próbálkozásokról, pozitív és negatív tapasztalatokról írok.

Blogajánló

Blended learning az elméletben és a gyakorlatban, avagy mi ez, mire jó, hogyan csinálják mások, tanári és üzleti szemmel. Tovább a blogra >>

Az online nyelvoktatás és a blog támogatója:

Hirdetés

Hirdessen az interneten 20 Ft-tól!
Jelenjen meg mindazoknak, akik a neten az Ön termékét vagy szolgáltatását keresik, már 20 Ft/kattintás-i áron.

Címkék

ajánlatadás (1) anagramma generátor (1) árazás (1) autentikus anyagok (1) bbc (1) beszédkészség (1) betegség (1) blended learning (2) blogajánló (1) cebit (4) chat (2) copyright (1) dakota bölcsesség (1) deutsche welle (1) diploma (1) elhelyezkedési esély (1) email (1) e learning (1) e learning törzsasztal (1) e tanár (1) frankfurt airport (1) germanisztika (1) gyakorló feladatok (2) hallás utáni értés (4) hanganyag (2) hangos könyv (1) hangos magyarázat (1) hirdetés (2) iik düsseldorf (1) ingyenes anyagok (3) ingyenes szolgáltatás (1) interaktív tábla (1) interjú (2) internetes csapdák (2) internetes eszközök (9) internethasználat (1) internet mint tudástár (1) írás készség (2) jetzt.de (3) karácsonyi (1) képkeresők (1) képregény (1) képszerkesztők (2) keresztrejtvény (2) készség (1) készségfejlesztés (5) kirúgott nyelvtanár (1) kommunikációs eszközök (4) kontextusmotivált nyelvoktatas (1) kontextusmotivalt nyelvoktatas (1) learntec (11) lectra (1) lingvico (1) lingvico hirek (2) lingvico labor (7) linkgyűjtemény (2) live online nyelvoktatás (15) live online nyelvtanulás (2) marketing (1) mintafeladat (1) módszertan (3) németország (3) német nyelv (1) netwiewer akademie (1) nyelvoktató cd rom (1) nyelvtanítás videóval (2) nyelvtani magyarázatok (2) nyílt óra (3) olvasási (1) olvasott szöveg értése (3) online nyelvoktatás (6) online nyelvoktatas (1) online nyelvoktató rendszer (2) online olvasónapló (1) online tutoring journal (1) óradíj (1) paint képszerkesztő (1) pediaphon (2) podcast (1) programajánló (2) rádióműsor (1) rajzolótábla (1) raptivity (1) second life (1) sketchast (1) skype (1) szakcikk (1) személyes oktatás (1) szemléltetés (5) szógyakorlás (1) tananyagkészítés (1) tananyag megosztás (1) tananyag megosztas (1) tanítványszerzés (5) tanulótípus teszt (2) távoktatás (1) távoktatási anyagok (2) technika (1) telefonkonferencia (1) teletutor (3) üdvözlet (1) uj szolgaltatas (2) uni göttingen (1) vatera (1) videó (2) virtuális osztályterem (3) virtuális tábla (2) virtuális világ (1) volkshochschule (1) volkshoschschule (1) weblog (1) weboldalajánló (3) wikinews (1) wikipedia (2)

Linkblog

„A határ a csillagos ég” - Hogyan keress nyelvtanárként pénzt otthonról az interneten

2008.05.06. 17:31 :: BHajnal

Nemrég még alig ismerte a számítógépet, mostanára az online nyelvtanításban látja a jövőjét. Strackné Galambos Katalin 15 éve szabadúszó nyelvtanár. Angolt és németet tanít. Egyre gyakrabban interneten. Csak nemrég kezdte, de már 15-20 diákja van. Sikerének titkát kutattuk.

Miért döntöttél az online nyelvtanítás mellett?
Tavaly januárban olvastam először a Lingvicóról, és rögtön megtetszett az ötlet. Volt bennem egy kis félelem, hiszen nem nagyon értek a számítógéphez. A bekapcsolás-kikapcsolás megy, de ennyi. Aztán kipróbáltam, és kiderült, nem kell semmilyen extra számítógépes tudás. Ha tudsz internetezni, e-mailt küldeni, szöveget beírni, akkor megy ez is.
Mi tetszett benne a legjobban?
Először azt gondoltam, hogy az online tanulást majd kiegészítésként ajánlom, plusz lehetőségként a tanítványaimnak, de aztán láttam, hogy másra is jó. Gyakorláshoz különösen hasznos például az online feladatmegoldás. Az előre elkészített feladatokat ilyenkor a tanuló a saját oldalán oldhatja meg. Egy-egy nyelvtani anyag  úgy 10-15 feladatból áll. A tananyagot minél több részre bontom, mert nem szabad a tanítványra túl sokat rázúdítani. De ezt tudják a tanár kollégák is, csak az online tanításnál ez fokozottabban érvényes.
Ez kevesebb munka, mint hagyományosan?
Kevesebb, mert a feladatok egy része automatikusan javítódik. Persze olyanok is vannak, amiket én javítok.  Nagyjából mindig ugyanazokat küldöm ki mindenkinek, de előfordul, hogy egy-egy tanulónak külön is készítek feladatokat.
Ez így nem túl személytelen?
Nem, mert sokat levelezek a tanulókkal a belső üzenetküldő rendszeren vagy e-mailen, és ha gond van, bármikor fordulhatnak hozzám. Hetente-kéthetente szöveges értékelést is küldök nekik, hogy mi ment jól, mi nem. Ismétlünk is, ha kell.

Élőben az interneten

Mennyi időt töltesz ezzel?
Sok tanítványom van, és angolt és németet is tanítok online, ezért napi 3-4 órát dolgozom. Ennyi idő a problémák megválaszolása, az adminisztrálás és a feladatkészítés. Később persze szerintem gyorsabban is megy majd, mert nem kell a feladatokat újra és újra elkészíteni, meglesz már kezdőtől a középfokú szintig minden. Persze mindig vannak olyanok, akiknek személyre szabott feladatok kellenek. De egy idő után egyre önműködőbb lesz az egész.
Ez tehát az írásbeli gyakorláshoz van…
Igen, ezt kezdtem el csinálni, de aztán rájöttem, hogy az élő órákra is nagyon nagy az igény. Mindenki azt kérdezgette, mikor lehet már szóban is beszélgetni velem. Így hát kipróbáltam az online tanítást, és működött. Már heti 60 perc is csodákat tesz. Azóta, hihetetlen mennyiségű tanítvány árasztott el.
Hogy néz ki egy élő számítógépes óra?
Ülök otthon a gép előtt, és óránként egy másik tanuló Skype nevére bökök. 60 percet beszélgetünk valamilyen témáról, közben szavakat küldök neki a virtuális táblán. Nem veszünk nagy anyagokat, egy-egy témát apró lépésekben dolgozunk fel.
Nyelvtanoztok is?
Nem, mert az nagyon lelassítaná a munkát. Inkább azt szeretem, ha az online feladatmegoldással kombináljuk ezeket az órákat.
Az online órákra mennyit kell készülni?
Nem nagyon. Itt sem használok tankönyvet, ez kifejezetten társalgási óra. Óra előtt visszanézem a virtuális táblán az előző órát, és képbe kerülök. Ha nyelvvizsgára készül valaki, akkor letöltöm a vizsgatételeket és azokat beszéljük végig.

Hirdetési trükkök

Hogyan találsz új tanulókat?
Hirdetek, ráadásul ingyen, az interneten keresztül. Aki így akar tanulni, úgyis használja a világhálót.
Hol hirdetsz?
A lap.hu-s oldalakon, például angoltanar.lap.hu, nemettanar.lap.hu, mert ezeket nagyon sokan olvassák. Mivel sok kismama is tanul nálam, ezért a baba-mama oldalakon is hirdetek, például a startapro.hu baba-mama rovatában. Sokan a Google-ön keresztül találnak meg, ezért jó, ha ott is jó helyen vagy a listában, amit segít az is, hogy sok helyen hirdetsz. Aztán ott az  Iwiw. Ennek is megvan a technikája. Reggel és este akár óránként is érdemes feltenni a hirdetésed. Ez nagyon jó hely, minden alkalommal jelentkezik egy-két ember.
Hány tanulód van összesen?
15-20.
Hogy lett ilyen sok?
Sokat számít, mi van a hirdetésben. Megpróbálok a tanuló fejével gondolkodni: mit kereshet, mit várhat egy online nyelviskolától. Szerintem fontos neki a kötetlenség, vagyis ezt nagyon kell hangsúlyozni. Emellett meg kell nyugtatni, hogy önállóan tanul, de nem egyedül. A visszajelzéseket menet közben is szeretik, érzik, hogy törődnek velük, hogy nem egy gép vagyok, aki csak elküldi a feladatokat.
Mitől bíznak meg benned?
Például attól, hogy sok információt kapnak. Részletes bemutatkozás kell, amiben benne van, hogy mennyibe kerül ez a tanulónak, és pontosan mit kap a pénzéért. A regisztrálás után e-mailben külön is el szoktam küldeni az általános tudnivalókat, hogy mi is ez, hogy működik, probléma esetén mit csináljanak.







Strackné Galambos Katalin angol weboldala
http://www.lingvico.hu/galambos/angol/

A bizalmat erősítik az ingyenes próbaórák is, a feladatmegoldósnál például adok három nap ingyenes próbahozzáférést. Így a tanuló kockázat nélkül kipróbálhat mindent, egy fillérjébe sem kerül, semmit sem veszíthet.

Orvosoktól a kismamákig

Kik választják az online tanulást?
Meglepő módon főként a 35 évnél idősebbek jelentkeztek, még 50 fölött is, főleg nők. Többen csak napközben érnek rá, és olyankor nem találnak tanfolyamot, vagy nagyon össze-vissza dolgoznak: három műszakban, vendéglátóznak, esetleg ügyeletesek. Sok orvos diákom van például. Sok kismama is tanul nálam, mert kisgyerekkel nehéz mozogni. Vannak, akik valamilyen munkára mennek ki külföldre, vagy már kint vannak, de jobb állás kell nekik, amihez jobb nyelvtudás kell.
Elégedettek?
Van, aki azt mondta, hogy egy hónapja nem is gondolta volna, hogy online fog tanulni, de sokkal jobban sült el, mint amire számított.
És elég kitartóak is?
Ez már a 3 napos próbahozzáférésnél kiderül. Aki elkezdte és csinálja, az folyamatosan csinálja.
Kinek ajánlanád az online nyelvtanítást?
Elsősorban olyanoknak mint én, akik főleg eddig is magántanítványokra alapoztak. Ha magántanár vagy, véges az időd, egy bizonyos ponton túl, ha akarnál sem tudnál többet keresni. Az online feladatmegoldós dologban az a jó, hogy a tanítványok számában a határ a csillagos ég. Én mondjuk 15-20 emberrel dolgozom egyszerre. Emellett kitölti a holtidőket. Egy magántanárhoz össze-vissza jönnek. Délelőtt 10 és délután 4 óra közt például csak kevesen, mert ilyenkor vannak iskolában, vagy ilyenkor dolgoznak. Ha ebben az időszakban is szeretnél pénzt keresni, akkor az online feladatmegoldós rendszer nagyon jó. És ha online órákat is tartasz, akár főállás is lehet belőle.

Ne várd a sültgalambot

Hogyan kezdhet az online nyelvoktatásba egy tanár? Mit tanácsolnál?
Én az első hónapban feladatokat készítenék, kezdő szinttől felépítve. Nyelvtani anyagokat, szószedeteket írnék, hanganyagokat, szövegeket keresnék. És persze elkezdenék hirdetni. Csak végig kell gondolni, hogy magántanárként hogy csinálnám: elmennék ide-oda, kiragasztanék hirdetéseket, ilyesmi. Itt is ugyanezt kell csinálni, csak az interneten.
És ez elég?
Az elején, amíg nem jönnek a hirdetésekre a diákok, a meglévő és a volt tanítványaimnak, meg az ismerőseimnek ajánlanám ezt a lehetőséget. Az első hónapban akár féláron is. Fontos, hogy az árak idecsalogassák a diákokat, hiszen ez még újdonság. Az elején a kevesebb több. 
De egy idő után meg lehet élni belőle?
Én mindenesetre ebben látom a saját jövőmet. Könnyen lehet, hogy egy idő után ez jelenti majd a fő bevételi forrásomat. Minden tanárnak csak azt tudom mondani, hogy itt annyi tanítvány jön, amennyi munkát beleteszel. Ha csak ülsz otthon, és várod, hogy a sült galamb arrafele szálljon, akkor nem működik. De ha csinálod, akkor meg fogsz belőle élni.

5 komment

Címkék: hirdetés interjú online nyelvoktatás live online nyelvoktatás tanítványszerzés

A bejegyzés trackback címe:

https://onlinenyelvoktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr67456979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andrea 2008.11.04. 14:33:09

Hello,

azt szeretném kérdezni, hogy oldod meg, hogy aki pont valamit nem ért miközben gyakorol, és szeretne a segítségedet kérni nem vagy on-line, vagy pont egy másik tanulóval foglalkozol, akkor mikor kap Tőled választ, ill. hogy történik a nyelv órákért a fizetés.

Üdv.:
Andrea

locatelli 2010.07.01. 11:43:35

Kedves Hajnal!

Szeretném megtudni, hogy milyen feltételekkel lehetséges az online angoloktatás?

Köszönettel.

Jóna Erika

knékrisztina 2012.09.07. 15:27:58

Kedves Katalin!

Én is angol nyelvtanár vagyok és érdeklődnék az online nyelvoktatással kapcsolatosan. A kérdésem az lenne, hogyan kezdjek hozzá, mi legyen az 1. lépés?

Segítséged előre is köszönöm!!!!
Kötelesné Krisztina

tanarbazis 2015.09.16. 18:51:39

Sziasztok!

Az online (skype-on) tanító magántanárok adatbázisa! www.onlinetanarbazis.hu, www.skypetanarbazis.hu

Keress tanárt vagy jelentkezz Te is tanárnak! Kérünk oszd meg, mert másnak is szüksége lehet rá!

Like: www.facebook.com/tanarbazis

tutimagantanar · https://tutimagantanar.hu 2024.03.11. 11:36:55

Magántanárt keresel?
Nézz szét a TUTI magántanár-közvetítőn:
www.tutimagantanar.hu

Egyszerű, gyors, ingyenes tanárkeresés regisztráció nélkül.

Magántanár vagy?
Regisztrálj a honlapon és találj tanítványokat Te is:
www.tutimagantanar.hu
süti beállítások módosítása