HTML

Online nyelvoktatás

Beck Hajnalka vagyok, a Lingvico egyik K+F kulcsembere.
A kutatás-fejlesztéshez elindítottam egy online nyelviskolát, a Lingvico Labort, ahol mindenfélét kipróbálok. A blogban ezekről a próbálkozásokról, pozitív és negatív tapasztalatokról írok.

Blogajánló

Blended learning az elméletben és a gyakorlatban, avagy mi ez, mire jó, hogyan csinálják mások, tanári és üzleti szemmel. Tovább a blogra >>

Az online nyelvoktatás és a blog támogatója:

Hirdetés

Hirdessen az interneten 20 Ft-tól!
Jelenjen meg mindazoknak, akik a neten az Ön termékét vagy szolgáltatását keresik, már 20 Ft/kattintás-i áron.

Címkék

ajánlatadás (1) anagramma generátor (1) árazás (1) autentikus anyagok (1) bbc (1) beszédkészség (1) betegség (1) blended learning (2) blogajánló (1) cebit (4) chat (2) copyright (1) dakota bölcsesség (1) deutsche welle (1) diploma (1) elhelyezkedési esély (1) email (1) e learning (1) e learning törzsasztal (1) e tanár (1) frankfurt airport (1) germanisztika (1) gyakorló feladatok (2) hallás utáni értés (4) hanganyag (2) hangos könyv (1) hangos magyarázat (1) hirdetés (2) iik düsseldorf (1) ingyenes anyagok (3) ingyenes szolgáltatás (1) interaktív tábla (1) interjú (2) internetes csapdák (2) internetes eszközök (9) internethasználat (1) internet mint tudástár (1) írás készség (2) jetzt.de (3) karácsonyi (1) képkeresők (1) képregény (1) képszerkesztők (2) keresztrejtvény (2) készség (1) készségfejlesztés (5) kirúgott nyelvtanár (1) kommunikációs eszközök (4) kontextusmotivalt nyelvoktatas (1) kontextusmotivált nyelvoktatas (1) learntec (11) lectra (1) lingvico (1) lingvico hirek (2) lingvico labor (7) linkgyűjtemény (2) live online nyelvoktatás (15) live online nyelvtanulás (2) marketing (1) mintafeladat (1) módszertan (3) németország (3) német nyelv (1) netwiewer akademie (1) nyelvoktató cd rom (1) nyelvtanítás videóval (2) nyelvtani magyarázatok (2) nyílt óra (3) olvasási (1) olvasott szöveg értése (3) online nyelvoktatás (6) online nyelvoktatas (1) online nyelvoktató rendszer (2) online olvasónapló (1) online tutoring journal (1) óradíj (1) paint képszerkesztő (1) pediaphon (2) podcast (1) programajánló (2) rádióműsor (1) rajzolótábla (1) raptivity (1) second life (1) sketchast (1) skype (1) szakcikk (1) személyes oktatás (1) szemléltetés (5) szógyakorlás (1) tananyagkészítés (1) tananyag megosztás (1) tananyag megosztas (1) tanítványszerzés (5) tanulótípus teszt (2) távoktatás (1) távoktatási anyagok (2) technika (1) telefonkonferencia (1) teletutor (3) üdvözlet (1) uj szolgaltatas (2) uni göttingen (1) vatera (1) videó (2) virtuális osztályterem (3) virtuális tábla (2) virtuális világ (1) volkshochschule (1) volkshoschschule (1) weblog (1) weboldalajánló (3) wikinews (1) wikipedia (2)

Linkblog

Szemléltetés a gyakorlatban: Hogyan modellezzük képekkel a szavak jelentését?

2007.10.26. 20:14 :: BHajnal

A hagyományos nyelvórán is lehetőségünk van arra, hogy a szavak jelentését képek segítségével tanítsuk meg. Gyerekkoromban orosz órákon voltak nagy színes képek különböző tárgyakkal, szituációkkal. A tanárnő rámutatott a képen a tárgyakra vagy szituációkra és elmondta, hogyan nevezik azt oroszul.


A képekkel történő szótanítás elengedhetetlen akkor is, ha nem beszéljük a tanítványaink anyanyelvét, mint én például azon az integrációs kurzuson, ahol éppen most tanítok, és ahol a résztvevők a lengyeltől kezdve a törökön át az urdu és thai nyelvig minden nyelven beszélnek, csak magyarul és németül nem.

Az online órán a képek használatával színesítem az órát. Ha meg akarom például tanítani a „leszállópálya” szót, akkor keresek a neten egy fotót ahol éppen egy repülőgép landol. Feltöltöm a Lingvico Laboromba, aztán órán kiteszem a virtuális táblára, hogy a tanítvány megnézhesse. Megbeszéljük, mit lát (repülő, landol, fények, repülőtér stb.), és fokozatosan rávezetem a tanítandó szó jelentésére.

A másik lehetőség hasonló, mint az orosz órán, azzal a különbséggel, hogy ugye nem tudunk mutogatni.... Ezért áthidaló megoldásként a szemléltető képeken egyszerűen beszámozzuk a tárgyakat, amelyekről beszélgetni szeretnénk és így hivatkozunk rájuk. („Az egyes szám az egy oroszlán” stb. ) A számozott tárgyakkal utána játszani is lehet, kérdezz-felelek játékot, vagy barkochbát.

A képek beszámozása sem probléma! A windows alapú számítógépen megtalálható a Paint eszköz ( Start / Programok / Kellékek / Paint ), amivel a képekbe bele lehet írni, így nem csak számozhatjuk a tárgyakat, hanem akár a nevüket is mellé írhatjuk. Példának nézzetek meg egy mintafeladatot.

Szólj hozzá!

Címkék: szemléltetés lingvico labor paint képszerkesztő virtuális tábla

A bejegyzés trackback címe:

https://onlinenyelvoktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr93209158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.