HTML

Online nyelvoktatás

Beck Hajnalka vagyok, a Lingvico egyik K+F kulcsembere.
A kutatás-fejlesztéshez elindítottam egy online nyelviskolát, a Lingvico Labort, ahol mindenfélét kipróbálok. A blogban ezekről a próbálkozásokról, pozitív és negatív tapasztalatokról írok.

Blogajánló

Blended learning az elméletben és a gyakorlatban, avagy mi ez, mire jó, hogyan csinálják mások, tanári és üzleti szemmel. Tovább a blogra >>

Az online nyelvoktatás és a blog támogatója:

Hirdetés

Hirdessen az interneten 20 Ft-tól!
Jelenjen meg mindazoknak, akik a neten az Ön termékét vagy szolgáltatását keresik, már 20 Ft/kattintás-i áron.

Címkék

ajánlatadás (1) anagramma generátor (1) árazás (1) autentikus anyagok (1) bbc (1) beszédkészség (1) betegség (1) blended learning (2) blogajánló (1) cebit (4) chat (2) copyright (1) dakota bölcsesség (1) deutsche welle (1) diploma (1) elhelyezkedési esély (1) email (1) e learning (1) e learning törzsasztal (1) e tanár (1) frankfurt airport (1) germanisztika (1) gyakorló feladatok (2) hallás utáni értés (4) hanganyag (2) hangos könyv (1) hangos magyarázat (1) hirdetés (2) iik düsseldorf (1) ingyenes anyagok (3) ingyenes szolgáltatás (1) interaktív tábla (1) interjú (2) internetes csapdák (2) internetes eszközök (9) internethasználat (1) internet mint tudástár (1) írás készség (2) jetzt.de (3) karácsonyi (1) képkeresők (1) képregény (1) képszerkesztők (2) keresztrejtvény (2) készség (1) készségfejlesztés (5) kirúgott nyelvtanár (1) kommunikációs eszközök (4) kontextusmotivalt nyelvoktatas (1) kontextusmotivált nyelvoktatas (1) learntec (11) lectra (1) lingvico (1) lingvico hirek (2) lingvico labor (7) linkgyűjtemény (2) live online nyelvoktatás (15) live online nyelvtanulás (2) marketing (1) mintafeladat (1) módszertan (3) németország (3) német nyelv (1) netwiewer akademie (1) nyelvoktató cd rom (1) nyelvtanítás videóval (2) nyelvtani magyarázatok (2) nyílt óra (3) olvasási (1) olvasott szöveg értése (3) online nyelvoktatás (6) online nyelvoktatas (1) online nyelvoktató rendszer (2) online olvasónapló (1) online tutoring journal (1) óradíj (1) paint képszerkesztő (1) pediaphon (2) podcast (1) programajánló (2) rádióműsor (1) rajzolótábla (1) raptivity (1) second life (1) sketchast (1) skype (1) szakcikk (1) személyes oktatás (1) szemléltetés (5) szógyakorlás (1) tananyagkészítés (1) tananyag megosztás (1) tananyag megosztas (1) tanítványszerzés (5) tanulótípus teszt (2) távoktatás (1) távoktatási anyagok (2) technika (1) telefonkonferencia (1) teletutor (3) üdvözlet (1) uj szolgaltatas (2) uni göttingen (1) vatera (1) videó (2) virtuális osztályterem (3) virtuális tábla (2) virtuális világ (1) volkshochschule (1) volkshoschschule (1) weblog (1) weboldalajánló (3) wikinews (1) wikipedia (2)

Linkblog

Mondjam vagy mutassam?

2007.10.24. 13:27 :: BHajnal

A szemléltetés lehetőségeiről a live-online nyelvórákon.


Egyértelmű, hogy ahogy a hagyományos órákon, úgy az élő online órákon sem lehet lemondani a szemléltetésről, ami a tanítás, és így az internetes nyelvoktatás szerves része. Az online oktató azonban természetesen más eszközökkel dolgozik, mint tanteremben dolgozó kollégája, ami az internet és az internetes kommunikáció sajátosságaiból adódik. Való igaz például, hogy az élő online nyelvórán nem tudunk például tárgyakat bemutatni, vagy tevékenységket imitálni – még akkor sem, ha esetleg webkamerával dolgozunk, mivel a tapasztalatok azt mutatják, hogy a képátvitel minősége gyakran hagy kívánnivalót maga után.

De vannak más lehetőségeink!

A szavak jelentésének modellezéséhez az internet bőven nyújtja az anyagot, lehet válogatni a képek, videók, animációk között! A nyelvtani magyarázatokat én a saját Lingvico-rendszerembe készítem el, és hozzákapcsolom egy-egy adott feladathoz vagy  leckéhez. Az órán aztán a tanuló a magyrázatot velem egyidőben  megnyitja, én annak alapján magyarázza el a legfontosabb szabályokat, tudnivalókat. A normál órák keretein jóval túlmutat az a lehetőség, hogy a magyarázathoz hangos magyarázatot fűzhetünk ,amely feltölthető a rendszerbe és amelyet a tanuló bármikor, tőlünk függetlenül is meghallgathat. Magát az anyagot pedig kényelmesen kinyomtathatja.

Az internet kínálta speciális megoldások között meg kell említenünk a flash animációk készítésének és lejátszásának lehetőségét. Nyelvi összefüggések, nyelvtani szabályok kiválóan modellezhetők flash animált, mozgó képekkel, szavakkal. Ha nem új anyagot tanítunk, akkor természetesen a virtuális tábla helyettesíti a hagyományos táblát, de nem csak írhatunk rá, hanem képeket, hipertexthivatkozásokat vagy egyéb fájlokat is megjeleníthetünk tanulónk képernyőjén.

A netes tanóra nem csak hogy alapvetően nem szürkébb és unalmasabb, mint hagyományos társa, de  izgalmasabb és változatosabb is lehet akár!

1 komment

Címkék: szemléltetés live online nyelvoktatás nyelvtani magyarázatok

A bejegyzés trackback címe:

https://onlinenyelvoktatas.blog.hu/api/trackback/id/tr14205901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

monethorama 2007.10.24. 15:04:34

Szerintem is így van! Az online órát is lehet színessé,változatossá tenni.
Nagyon tetszenek a flash animált anyagok is, de sajnos nem tudom, hogyan kell ilyet készíteni...Van ehhez program?!